Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een kostendrager?

  Een kostendrager is de eenheid die je kiest, zoals een product of activiteit, waaraan je de kosten van je onderneming toeschrijft. Je doet dit bijvoorbeeld om de kostprijs van een product te bepalen. Er zijn vele soorten kostendragers mogelijk. Denk aan “projecten”, “functies”, “medewerkers”, “gebouwen” etcetera. Je bent zelf vrij om te kiezen welke en hoeveel kostendragers je gebruikt.

  Overigens kan je behalve de kosten die je maakt natuurlijk ook de inkomsten toerekenen aan kostendragers. Zo ben je in staat om marge-analyses op de verkochte producten te berekenen.

  Kostendrager, kostenplaats en kostensoort

  Soms kunnen de termen “kostendrager”, “kostenplaats” en “kostensoort” nogal eens tot verwarring leiden. Daarom hebben we hier nog even kort voor je opgesomd wat de verschillen zijn.

  • Kostenplaats:  dit zijn bijvoorbeeld divisies, afdelingen of teams binnen een onderneming.
  • Kostensoort: dit zijn bijvoorbeeld personele kosten, huisvestingskosten, materiële kosten, reiskosten of opleidingskosten.
  • Kostendrager: de eenheid waaraan je de kosten en opbrengsten toeschrijft zoals producten, projecten of functies.

  Kostendragers invoeren in je boekhoudpakket

  Als je met kostprijzen aan de slag gaat, is het handig als je boekhoudpakket de mogelijkheid heeft om financiële boekingen te doen op kostendragers. Het wordt natuurlijk helemaal mooi als je boekhoudpakket ook de mogelijkheid heeft om op basis van verdeelsleutels, de vaste kosten door te belasten van kostenplaatsen naar kostendragers. Dit proces van doorbelasten van kosten op basis van verdeelsleutels kan nogal lastig zijn. Er zijn dan ook maar weinig boekhoudpakketten die deze functionaliteit in voldoende mate bieden. Laat je dus goed adviseren en informeren als je kostendragers wilt gaan gebruiken en deze functionaliteit nodig hebt.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.