Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool
  Selectie boekhoudsoftware

  Laat je niet voor de gek houden door vergelijkingssites!

  Selectie boekhoudsoftware - Leesduur 8 minuten
  25 april 2021 - door Machiel van Ginderen

  Stel je bent op zoek naar nieuwe boekhoudsoftware. Maar je weet helemaal niet wat er allemaal te koop is en wat dan de beste keuze en deal voor jou zijn. Sterker nog, je weet misschien niet eens wat je nu eigenlijk precies nodig hebt. Wat doe je dan? Precies, je gaat naar Google en zoekt op boekhoudpakket. Grote kans dat jij net als heel veel andere mensen op één van de eerste links klikt die niet betaald is. Want tja … bij de betaalde links heb je direct al het gevoel dat je niet met een onafhankelijke partij te maken hebt. En dat je niet het beste pakket voor jou krijgt voorgeschoteld.

  Maar gelukkig … je bent nu bij een onafhankelijke vergelijkingssite aanbeland die jou gaat helpen bij het vinden van het beste boekhoudprogramma. Maar is dit ook werkelijk zo? Is deze partij daadwerkelijk onafhankelijk? En gaan ze je ook écht helpen om uit het enorme aanbod de beste keuze voor jou te maken?

  Hulp nodig bij een boekhoudprogramma kopen?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 1 minuut van je tijd
  • En krijg je direct een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies

  Waarom is onafhankelijkheid zo belangrijk voor jou?

  Je voelt al aan dat dit natuurlijk niet altijd het geval is. Anders zou ik dit artikel niet schrijven. Een bekend voorbeeld waarbij de onafhankelijkheid van vergelijkingssites publiek ter sprake wordt gesteld is Independer. Op deze site worden verzekeringen vergeleken. De grootste aandeelhouder van deze vergelijkingssite is Achmea, een bedrijf dat zelf verzekeringen verkoopt. De vraag rijst dan al snel of Achmea haar eigen producten niet eerder op nummer 1 zet dan van andere verzekeraars.

  Een ander bekend voorbeeld is restaurantwebsite Iens. Deze site kreeg veel kritiek van de restauranthouders omdat zij in eerste instantie alleen de betalende restaurants lieten zien. Alleen bij het aanklikken dat je alle cijfers en reviews wil zien, worden ook de restaurants zonder betaald profiel zichtbaar. Daarmee kan je stellen dat ook Iens zijn onafhankelijkheid voor een groot deel kwijt is door de betalende restaurants een voorkeursbehandeling te geven.

  Deze twee voorbeelden laten goed zien waarom onafhankelijkheid zo belangrijk is voor jou. Want in hoeverre wordt jij als gebruiker van deze sites écht geholpen? Alleen bij een onafhankelijke site kan je er echt op vertrouwen dat jouw belang voorop wordt gesteld.

  Wanneer vergelijkingssites je niet helpen

  Helaas is het in de wereld van vergelijkingssites van boekhoudsoftware al niet veel beter gesteld dan de eerdergenoemde twee voorbeelden. Zo worden de sites vaak betaald door de leveranciers van de boekhoudpakketten die worden getoond en vergeleken. Je kan daarmee stellen dat ze eigenlijk al een groot deel van hun onafhankelijkheid kwijt zijn.

  Nu hoeft het niet direct schadelijk voor je te zijn als vergelijkingssites door de leverancier worden betaald. Zo kunnen aanbieders van vergelijkingssites voor alle leveranciers dezelfde tarieven in rekening brengen. Zo wordt voorkomen dat er een voorkeursbehandeling ontstaat aan de partij die het meeste betaald. Ook kunnen vergelijkingssites de juiste filters en sorteermogelijkheden aanbieden, zodat de consument zelf de volgorde en selectie van aanbiedingen kan bepalen.

  Maar wat als een vergelijkingssite bewust jouw keuze gaat sturen? Naar een keuze waar de leverancier “toevallig” de meeste commissie voor betaalt aan de vergelijkingssite. Dat is het moment waar vergelijkingssites jou niet meer helpen. Het zijn dan vooral de makers van de vergelijkingssite zelf die willen profiteren.

  Ervaringen die ik met je wil delen

  Waarom vertel ik je dit allemaal? 2 Jaar geleden ben ik Origoo gestart. Origoo is een online platform waar we bedrijven en ondernemers helpen bij het vinden van de beste boekhoudsoftware. Behalve het geven van advies welk boekhoudpakket het beste voor iemand is, geven we vooral kennis en ondersteuning bij het maken van de beste keuze. En vanuit dat perspectief heb ik heel goed gekeken hoe andere vergelijkingssites van boekhoudsoftware helpen bij het kiezen van het beste pakket.

  Waar ik me in het begin vooral over heb verbaasd, is dat vele vergelijkingssites van boekhoudsoftware zoveel op elkaar lijken. En dat het nauwelijks uitmaakt welke filters ik selecteer, want elke keer staat dezelfde leverancier weer bovenaan. Hoe kan dit? Wat is hier aan de hand?

  Inmiddels ben ik erachter hoe dit soort sites precies werken. En dit wil ik je heel graag vertellen. Als jij dan weer een vergelijkingssite gebruikt, weet je tenminste waar je op moet letten. Zodat jij wel de juiste keuze maakt.

  Ervaring 1: Vergelijkingssites lijken vaak zoveel op elkaar

  Stel je wilt iets vergelijken zoals verzekeringen, telefoon- en internetabonnementen, energieleveranciers, boekhoudpakketten of hypotheken. Is het je weleens opgevallen dat er heel veel vergelijkingssites voor deze producten zijn die er ongeveer allemaal hetzelfde uitzien? Dat kan heel goed kloppen. Want veel van deze vergelijkingssites worden ‘gratis’ beschikbaar gesteld door zogenaamde “Affiliate Marketing” partijen. Je hoeft alleen maar een URL voor een nieuwe website aan te maken en je kan direct de vergelijkingssite starten. Je hoeft dus eigenlijk helemaal geen inhoudelijke kennis te hebben van de producten, diensten of leveranciers om een vergelijkingssite te starten.

  Kijk daarom goed uit als je terecht komt bij dit soort vergelijkingssites. Deze sites worden namelijk vooral gedreven door een zo hoog mogelijke conversie en commissie.

  Ervaring 2: Degene die het meeste betaalt, komt bovenaan

  Gedreven door commissies komen aanbieders van producten en diensten die het meeste betalen bij veel vergelijkingssites bovenaan. Op zich hoeft dat niet erg te zijn, mits de site daar maar wel transparant over is. En dat laatste is dan weer vaak juist niet het geval. De suggestie wordt dan gewekt dat de eerste partij ook de beste keuze voor jou is. Mooi niet dus! Dit gaat jou zeker niet helpen bij het maken van de beste keuze.

  Ervaring 3: En als je niet betaalt, kom je onderaan

  Helaas zijn er nog te veel aanbieders die blijven betalen aan dit soort sites om zover mogelijk bovenaan te komen. Maar gelukkig zijn er ook genoeg aanbieders die niet hieraan meedoen.

  In een poging toch zoveel mogelijk leveranciers op de vergelijkingssite te plaatsen, worden de niet-betalende leveranciers dan onderaan geplaatst. Niet heel eerlijk. De suggestie wordt dan namelijk gewekt dat de niet-betalende partijen minder goed zouden zijn. Terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn.

  Ervaring 4: Te weinig filteropties

  Een andere truc die regelmatig wordt toegepast is dat weinig filter- en sorteermogelijkheden aan de gebruiker worden getoond. Zeker als niet heel veel aanbieders zijn aangesloten bij de vergelijkingssite dan is dit een prima middel om toch enkele opties aan je voor te schotelen.

  Natuurlijk hoeven deze opties zeker niet de beste voor jou te zijn. Er zijn vast nog betere keuzes mogelijk, die niet op de site te vinden zijn. Maar dat dit beter is voor de vergelijkingssite mag duidelijk zijn. Zo bestaat er tenminste nog een gerede kans dat de gebruiker voor een optie kiest en daarmee geld in het laatje brengt voor de vergelijkingssite.

  Ervaring 5: Je wordt rondgeleid op de vergelijkingssite

  En tenslotte wil ik je behoeden voor de sites waarop je onnodig wordt rondgeleid. Je wordt iedere keer gestuurd om op een andere link verder te klikken. De reden hiervoor is dat de site per klik betaald krijgt. Dit leidt waarschijnlijk niet direct tot een slechte keuze, want je maakt hierdoor geen keuze. Je wordt alleen niet verder geholpen en het kost alleen maar tijd.

  Mijn tips om erachter te komen dat je met een goede vergelijkingssite te maken hebt

  Begrijp me niet verkeerd. Vergelijkingssites kunnen heel handig zijn bij het maken van de beste keuze. Ook kunnen ze je heel veel tijd besparen. Want wat als er geen vergelijkingssites geweest waren en je alles zelf had moeten uitzoeken?

  Ik vind dat het belangrijk is dat je gebruik maakt van vergelijkingssites die je ook daadwerkelijk verder helpen. En dat begint niet met het vergelijken zelf, maar bij het uitzoeken wat jij nu écht nodig hebt.

  Ben je op zoek naar de beste boekhoudsoftware? Doe dan hier de check om uit te vinden wat je nu écht nodig hebt.

  Om je te helpen erachter te komen of je met een goede vergelijkingssite te maken hebt, geef ik je nog enkele tips.

  • Kijk goed of al jouw wensen en eisen waaraan het product of dienst moet voldoen in de selectiefilters ingevoerd kunnen worden.
  • Let erop dat bij verschillende selecties van filteropties niet iedere keer dezelfde aanbieders bovenaan komen.
  • Bepaal in hoeverre de vergelijkingssite transparant is. Geeft de site bijvoorbeeld aan welke aanbieders betalen aan de vergelijker? En of er onderscheid wordt gemaakt in de tarieven?
  • Kijk niet alleen naar het “oordeel” van de vergelijkingssite, maar lees ook de reviews van gebruikers die het product of dienst daadwerkelijk hebben gekocht.
  • Zorg ervoor dat je niet in een kringetje blijft draaien op de site. Let er op dat de site je doelmatig verwijst naar de volgende stap in het maken van de beste keuze.
  • En de laatste tip is misschien niet zo’n gemakkelijke … maar let erop dat alle (of in ieder geval de meeste) aanbieders zijn opgenomen op de site. Anders heb je nog geen volledig beeld van het beschikbare aanbod om de beste keuze te maken.

  Heb je zelf ook positieve of negatieve ervaringen met vergelijkingssites? Laat dan hier je reactie achter.

  Wil je een reactie geven op dit blog?
  Dat kan natuurlijk!

  Denise Tan
  26 sep 2018

  Hoi Machiel,

  Wat een goed en eerlijk artikel!

  Ik ben Denise en werk als Copywriter bij Debitoor. We hebben kort geleden een Nederlandse versie van ons boekhoudprogramma voor kleine ondernemers gelanceerd en ik heb me echt verbaasd over het aantal vergelijkingssites met dezelfde top 5. Het is vaak moeilijk te zien hoe onafhankelijk de beoordelingen zijn en of kleinere niet-betalende partijen überhaupt een kans krijgen. Fijn dat je ondernemers hiervoor waarschuwt!

  Het beste blijft toch om tijdens een proefperiode alle functies van een boekhoudprogramma uit te proberen en te kijken of het bij je past. Wie geïnteresseerd is in een eenvoudig en intuïtief programma is welkom een bezoekje te brengen aan https://debitoor.nl en Debitoor 7 dagen gratis uit te proberen.

  Met vriendelijke groeten,

  Denise van Debitoor

  Geef een antwoord

  Machiel van Ginderen
  oprichter van Origoo

  Hallo. Al bijna 20 jaar help ik ondernemers en bedrijven bij het bedenken en doorvoeren van verbeteringen. Kijk vooral ook even op mijn persoonlijke Linkedin pagina om te zien voor welke organisaties ik zoal heb gewerkt en wat ik heb bijgedragen. Wat ik het liefste doe is ondernemers en bedrijven helpen met als doel resultaten te boeken. Daarom deel ik op dit platform mijn kennis en ervaring met jou. Ik wil op deze manier zoveel mogelijk mensen bereiken, waardoor nog meer verbeteringen gerealiseerd worden en meer succes wordt bereikt. Want daar word ik gelukkig van!!

  Machiel van Ginderen
  oprichter van Origoo
  Bio

  Hallo. Al bijna 20 jaar help ik ondernemers en bedrijven bij het bedenken en doorvoeren van verbeteringen. Kijk vooral ook even op mijn persoonlijke Linkedin pagina om te zien voor welke organisaties ik zoal heb gewerkt en wat ik heb bijgedragen. Wat ik het liefste doe is ondernemers en bedrijven helpen met als doel resultaten te boeken. Daarom deel ik op dit platform mijn kennis en ervaring met jou. Ik wil op deze manier zoveel mogelijk mensen bereiken, waardoor nog meer verbeteringen gerealiseerd worden en meer succes wordt bereikt. Want daar word ik gelukkig van!!

  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.