Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een kostensoort?

  Als je gaat boekhouden kom je waarschijnlijk een keer het begrip ‘kostensoort’ tegen. Maar wat is een kostensoort nu eigenlijk? En waarvoor heb je kostensoorten nodig?

  Kostensoorten worden gebruikt om de financiële cijfers uit de periodieke rapportages gemakkelijk te kunnen interpreteren. Zowel de inkomsten als opbrengsten worden ingedeeld in verschillende categorieën. Door deze indeling krijg je snel inzicht in de aard van de verschillende soorten opbrengsten en kosten.

  Anders gezegd, door het gebruik van kostensoorten kan je herleiden waardoor de kosten zijn veroorzaakt.

  Kostensoort voorbeeld

  Stel je hebt personeel in dienst waarvoor je allerlei verschillende soorten personele kosten op grootboekrekeningen wilt boeken. Denk bijvoorbeeld aan aparte grootboekrekeningen voor bruto salariskosten, werkgeverslasten, de reservering voor vakantiedagen enzovoort. Al deze verschillende kostensoorten krijgen dan de typering ‘personeelskosten’. In de financiële rapportage wordt dan vaak in de samenvatting alleen de totale kostenpost voor personeelskosten gegeven. Een specificatie van deze personeelskosten naar de individuele onderliggende kosten is dan te vinden in bijvoorbeeld de bijlage van de rapportage, maar zeker in het grootboek.

  De grootboekrekeningen voor de personeelskosten kunnen er in het rekeningschema dan bijvoorbeeld als volgt uitzien.

  4100 Personeelskosten

  • 4110 – Bruto salariskosten
  • 4115 – Werkgeverslasten
  • 4120 – Reservering vakantiedagen
  • 4130 – Pensioenpremies
  • 4140 – Opleidingskosten
  • 4150 – Reiskosten
  • 4190 – Overige personeelskosten

  Welke kostensoorten bestaan er?

  Je bent in principe vrij om zelf te bepalen welke kostensoorten je gebruikt. Dit kan verschillen per branche of per organisatie. Echter, net als voor het rekeningschema geldt dat er wel gangbare categorieën zijn die de lezer van de financiële rapportage gemakkelijk kan interpreteren. Een veelgebruikte indeling van kostensoorten is de volgende:

  1. Kosten van grond- en hulpstoffen
  2. Kosten van arbeid
  3. Afschrijvingen op vaste activa
  4. Kosten voor het gebruik van grond
  5. Kosten van diensten van derden
  6. Belastingen die de kostprijs verhogen
  7. Kosten van geleend geld (interestkosten)

  Daarnaast is het belangrijk om de indeling van kostensoorten over verschillende perioden zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Dit om de financiële cijfers tussen de perioden goed te kunnen vergelijken.

  Het kiezen van een boekhoudprogramma

  Waar je op moet letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma is dat jouw gewenste indeling van kostensoorten door de software wordt ondersteund. De meeste boekhoudprogramma’s kunnen wel het onderscheid maken tussen verschillende kostensoorten. En zeker als deze voldoen aan bovenstaande gangbare indeling. Echter als je van deze indeling wilt afwijken als bedrijf, en hier kunnen goede redenen voor zijn, dan zijn niet alle boekhoudpakketten even flexibel. Let hier dus goed op.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.