Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is doorbelasten?

  Bij het boekhouden kan je in verschillende situaties te maken krijgen met het doorbelasten van kosten en opbrengsten. Zo kan je bijvoorbeeld gemaakte kosten doorbelasten aan je klanten. Maar het is ook mogelijk om centrale kosten binnen je organisatie intern door te belasten aan bepaalde afdelingen of zogenaamde dochterondernemingen.

  Vrijwel alle organisaties en ondernemers krijgen wel eens te maken met het eerste geval. Namelijk het doorbelasten aan of naar je klanten. Het tweede geval zal met name betrekking hebben op grotere organisaties met meerdere kostenplaatsen.

  Doorbelasten kosten

  Eigenlijk betekent het doorbelasten van kosten aan je klanten niks anders dan het declareren van de gemaakte onkosten. Deze doorbelaste kosten worden dan gefactureerd aan de klant, waarna de betaling plaatsvindt. Belangrijk is wel dat deze doorbelasting op correcte wijze gebeurd. Zo is het belangrijk dat gemaakte onkosten inclusief btw worden doorbelast aan de klant. Het zijn namelijk standaard kosten en die vallen nu eenmaal onder het heffingsprincipe. Zoals wel vaker zijn er natuurlijk ook uitzonderingen op de regel. Uitzonderingen in btw en belastingen… het gaat hand in hand.

  Uitzonderingen doorbelasten kosten btw

  Bij deze uitzonderingen worden de kosten zonder btw doorbelast aan de klant. Als dienstverlener of leverancier ben je dan een soort van transactiepost die de kosten wél in rekening moet brengen maar uiteindelijk door de afnemer betaald moeten worden. Deze kosten worden ook weleens doorlopende posten genoemd. Voorbeelden van doorlopende posten zijn:

  • De befaamde toeristenbelasting waarbij per nacht en per bezoeker een bedrag in rekening wordt gebracht.
  • CBR-kosten die de rijscholen aan de leerlingen doorrekenen.
  • Overdrachtsbelasting die bij onroerend goed transacties van toepassing zijn.
  • Leges voor opname en registratie in het kentekenregister. Als leverancier van een voertuig reken je deze kosten door aan de afnemer.
  • Assurantie- of verzekeringskosten die apart in rekening zijn gebracht. Vaak moet je deze als leverancier apart aan de afnemer betalen.
  • Invoertaksen die je op eigen naam betaalt, maar wel voor rekening van de afnemer betaalt.

  Let wel op: de btw mag niet als voorbelasting worden meegenomen wanneer er btw in de kosten zit en je deze kosten als doorlopende posten belast.

  Verder geldt dat in het geval er aan jou als ondernemer btw wordt doorbelast, je deze kosten natuurlijk ook zelf mag aftrekken.

  Nog enkele weetjes over btw doorbelasten

  • Voor verzendkosten geldt dat de btw altijd doorbelast moet worden. Zelfs als de kosten zonder btw naar jou toe in rekening zijn gebracht.
  • Voor het openbaar vervoer, taxiritten en treinkaartjes geldt altijd 9% btw. Deze btw mag je aftrekken als voorbelasting. Plaats je deze onkosten op de factuur dan moet er het normale btw-tarief op toegepast worden.
  • Even uit eten gaan? Geen probleem, maar houdt er wel rekening mee dat deze btw nooit aftrekbaar is. Je bent dan ook verplicht om deze kosten inclusief btw op je factuur door te belasten.

  Intern doorbelasten van centrale kosten

  Een andere vorm van doorbelasten betreffen centrale kosten die intern naar afdelingen of gelieerde ondernemingen worden doorbelast. Deze vorm van doorbelasten noem je ook wel interne verrekening. In dit geval mogen de doorbelaste kosten gewoon vrij van btw worden verrekend. In sommige gevallen kan je ook de regels voor een fiscale eenheid voor de omzetbelasting toepassen. Dit is echter alleen toegestaan als de onderneming(en) en afdeling(en) zowel economisch als op financieel en organisatorisch gebied met elkaar gelieerd zijn.

  Boekhoudsoftware en doorbelasten

  Heb je regelmatig te maken met het doorbelasten van kosten en de daarbij horende regelgeving rondom btw? Dan is het handig dat je boekhoudpakket verschillende btw-tarieven kan hanteren. Zo wil je misschien wel dat je kosten aan je klanten kan doorbelasten zonder btw. Hiervoor moet je dan ook exclusief btw kunnen factureren in je boekhoudpakket.

  Als je functionaliteit in je boekhoudpakket wilt die het doorbelasten van centrale kosten aan afdelingen mogelijk maakt dan heb je vast specifieke eisen hiervoor aan het pakket. In de eerste plaats heb je te maken met verschillende centrale en decentrale kostenplaatsen. Daarnaast wil je dan ook misschien wel met kostprijzen en kostprijscalculaties aan de slag. Er zijn maar weinig boekhoudpakketten die dit ondersteunen.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.