Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een mutatie?

  Een mutatie is eigenlijk niets anders dan een nieuwe boeking in het grootboek of één van de dagboeken. Door een boeking worden de mutaties op de debet- en creditzijde van de grootboekrekening doorgevoerd in de financiële administratie.

  Een mutatie leidt tot een aanpassing van de totalen en subtotalen, ook wel saldi genoemd, van de balans– en/of resultatenrekening. Deze saldi worden weergegeven in de financiële rapportages van de onderneming.

  Mutaties boekhouding

  Mutaties in de boekhouding worden omschreven door journaalposten. Hierbij worden verschillende grootboekrekeningen gecrediteerd en gedebiteerd. Als je bijvoorbeeld EUR 20.000 van een klant ontvangt dan maak je daar in de boekhouding de volgende journaalpost van:

  Bank 20.000 (Debet)
  Aan Debiteuren 20.000 (Credit)

  Er vinden in dit voorbeeld twee mutaties plaats:

  • EUR 20.000 op de grootboekrekening “Bank” en
  • EUR 20.000 op de grootboekrekening “Debiteuren”

  Overigens is dit een relatief eenvoudige boeking. Bij meer complexe boekingen vinden er vaak meer dan twee mutaties plaats op zowel de debet- als creditzijde.

  Mutatie invoeren in je boekhoudpakket

  Je boekhoudpakket is er in eerste instantie om jouw leven qua administratie een stuk gemakkelijker te maken. Daarbij hoort dan natuurlijk ook dat de software je zo goed mogelijk ondersteunt bij de invoer van al je mutaties. Er zijn verschillende manieren waarop je boekhoudpakket jou bij de invoer van mutaties kan ondersteunen. Voorbeelden zijn:

  • Het voorkomen van fouten
  • Geautomatiseerd mutaties invoeren
  • Sneller je mutaties invoeren

  Het voorkomen van fouten bij het invoeren van mutaties

  Je boekhoudpakket kan je helpen om verschillende soorten fouten te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat bij de journaalposten altijd de debet- en creditzijde in balans zijn. Eventuele verschillen hiertussen kan je pakket dan signaleren en mogelijk zelfs corrigeren.

  Ook het automatisch ingeven van de tegenrekening bij een boeking is handig en voorkomt fouten. Maar er zijn nog veel meer fouten die je kan maken en waarbij de boekhoudsoftware zou kunnen ondersteunen.

  Automatisch mutaties invoeren

  Als je een slim boekhoudprogramma kiest, kan de software helemaal of voor een deel automatisch mutaties voor je afhandelen. Zo bestaat er software die automatisch je btw-boekingen kan genereren of automatisch inkoopmutaties kan generen nadat de facturen zijn ingelezen.

  Ook kunnen sommige boekhoudpakketten terugkerende boekingen zoals loonjournaalposten automatisch afhandelen. Wel zo handig als je bijvoorbeeld iedere maand dezelfde boekingen moet doen.

  Tijd besparen bij het invoeren van mutaties

  Zo zie je, uiteindelijk ga je met boekhoudsoftware tijd besparen bij het doen van je administratie. De software handelt automatisch mutaties voor je af en voorkomt fouten.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.