Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool
  Selectie boekhoudsoftware

  Hoe vind ik mijn weg in de jungle van boekhoudsoftware?

  Selectie boekhoudsoftware - Leesduur 5 minuten
  25 april 2021 - door Machiel van Ginderen

  Ben je op zoek naar een boekhoudpakket? Dan is de kans groot dat je al snel verdwaald in het enorme aanbod aan boekhoudsoftware. Waar moet je op letten? En hoe maak je het jezelf gemakkelijk om tot een keuze te komen?

  Het ene boekhoudprogramma heeft als voordeel dat je zeer gemakkelijk de boekhouding en de facturatie kunt doen. Het andere pakket is weer handiger om de belastingaangifte te doen of om je project- en urenadministratie bij te houden. Wat te doen? Hoe ga je je een weg banen door deze ogenschijnlijk ondoordringbare kluwen van mogelijkheden?

  Hulp nodig bij een boekhoudprogramma kopen?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 1 minuut van je tijd
  • En krijg je direct een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies

  Goede boekhoudsoftware is belangrijk

  Hoewel je als drukke ondernemer wel wat beters te doen hebt dan op zoek te gaan naar boekhoudsoftware, is het toch aan te raden om moeite te stoppen in het vinden van een geschikt boekhoudprogramma. Een goedlopende boekhouding levert namelijk veel tijd op en bespaart je onnodige kosten. Ook ga je waarschijnlijk vele jaren met deze software werken, en overstappen naar een ander pakket is vaak lastig.

  Dus voordat je je machete pakt en je als een wildeman een weg hakt door de jungle van boekhoudsoftware, kun je beter vooraf een paar zaken overwegen. Je kan alle boekhoudpakketten namelijk op vele punten met elkaar vergelijken. Uiteraard zijn de prijs en de functionaliteiten van belang, maar denk ook aan een online of offline pakket, het gebruiksgemak, de reputatie, of een gratis proefperiode.

  Online boekhouden of offline?

  Wat geeft het meest optimale gebruiksgemak voor jou? Is dat offline of online boekhouden? Wanneer je een offline pakket neemt, betaal je meestal in één keer voor het pakket en daar blijft het bij. Bij een online pakket zit je vaak vast aan maandelijkse abonnementskosten.

  Offline boekhoudsoftware installeer en beheer je op je eigen computer en kan je ook gebruiken zonder internetaansluiting. Online boekhoudsoftware staat in de ‘cloud’. Je kan dan direct inloggen en beginnen zonder dat je de software eerst moet installeren.

  Ook als je wilt dat meerdere mensen de boekhouding bij moeten kunnen houden dan is een online boekhoudpakket een slimme keuze. Verschillende mensen kunnen dan direct ermee werken en iedereen is met de meest recente boekhouding bezig.

  Een andere overweging die gemaakt kan worden is dat bij online boekhouden automatisch een back-up wordt gemaakt. Dit in tegenstelling tot offline waarbij je dit vaak zelf (handmatig) moet doen.

  Offline boekhouden biedt misschien meer veiligheid. Maar er moet wel gezegd worden dat online boekhouden steeds veiliger wordt door alle antivirusprogramma’s, firewalls en beveiligde verbindingen. Het is aan te raden de verschillen tussen online of offline boekhouden tegen jouw voorkeuren aan te leggen voordat je een keuze maakt.

  Reputatie van de leverancier

  Hierboven is het al even gemeld; er zijn talloze bedrijven die boekhoudpakketten aanbieden. Als je je nog nooit hebt verdiept in de wereld die boekhoudsoftware heet, zullen veel namen van leveranciers en pakketten je niets zeggen. Van sommige boekhoudpakketten heb je misschien wel eens gehoord of wellicht zelfs mee gewerkt, maar vele zullen onbekend zijn. Bij het vergelijken van alle software is het aan te raden om naar de reputatie van de leveranciers te kijken. Een goede en betrouwbare leverancier kan je in geval van vragen of problemen snel verder helpen.

  Functionaliteit

  Naast de overwegingen tussen een online dan wel offline boekhouding of de reputatie van de softwareleverancier, is het zeker nuttig om je prioriteiten voor benodigde functionaliteit op te schrijven. Waar moet de boekhoudsoftware zeker aan voldoen en welke functionaliteit is minder belangrijk? Denk hierbij onder andere aan de volgende functionaliteiten. Ga je deze wel óf juist niet gebruiken?

  • Artikelen en abonnementen
  • Belastingaangifte
  • Crediteuren- en debiteurenbeheer
  • Elektronisch Bankieren
  • Offertes en facturen maken
  • Kassa functionaliteit
  • Planning & Begroting
  • Project- en urenadministratie
  • Rapportage en data-analyse
  • Samenwerking met de accountant
  • Integratie webshop

  Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat een absolute must is en wat eventueel een leuke bijkomstigheid is, kun je veel beter een keuze maken. Neem de lijst met functionaliteiten die hierboven staat. Streep weg wat niet belangrijk is en laat staan wat echt noodzakelijk is. Zo creëer je je eigen short-list van boekhoudpakketten.

  Bij Origoo helpen we je graag en gratis om samen met jou te bepalen welke functionaliteit je nodig hebt. Ontdek via onze online survey wat jouw verwachtingen en voorkeuren zijn en kies dan een pakket dat het beste bij je past.

  Reviews van gebruikers

  Als je een short-list hebt gemaakt van mogelijke kandidaten die voldoen aan je wensen en eisen, kijk dan ook eens op internet naar de beoordelingen die andere gebruikers hebben gegeven. Met behulp van de gebruikerservaringen van andere ondernemers en branchegenoten kun je een goed beeld krijgen wat zij van de software vinden. Dit kan je op weg helpen om voor jouw bedrijf de best passende keuze te maken.

  Als je een goed boekhoudpakket hebt gevonden, ga dan ook op zoek naar de reviews en ervaringen van andere gebruikers binnen jouw branche. Deze beoordelingen door bestaande klanten helpen je in het maken van de juiste keuze.

  Gratis proberen

  Voordat je tot de aanschaf van een boekhoudprogramma overgaat, is het verstandig om de software eerst eens een tijdje uit te proberen. Waarschijnlijk ga je een boekhoudpakket voor zeer lange tijd gebruiken. Daarom kun je het beter in de praktijk testen om te zien of het voldoet aan je wensen en verwachtingen. De meeste pakketten hebben een proefperiode van 30 dagen. In deze gratis proefperiode kan je uitproberen of het boekhoudsoftwarepakket naar wens is of niet. Je kunt bij het eerste boekhoudpakket dat bevalt overgaan tot aankoop, maar misschien is het verstandiger om ook nog andere boekhoudprogramma’s te testen. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt en vind je kosteloos boekhoudsoftware die overeenkomt met jouw wensen.

  Probeer eerst meerdere boekhoudpakketten gratis uit, voordat je een definitieve beslissing neemt. Zo voorkom je teleurstellingen.

  Conclusie

  Laat je als ondernemer bij het kiezen van een boekhoudpakket niet tegenhouden door de schijnbaar ontoegankelijke massa aan software. Schrijf je wensen op, stel je prioriteiten vast, weeg af en test het boekhoudprogramma voordat je overgaat tot aanschaf. Bekijk anders ook eens het volgende stappenplan. Het doorlopen van de stappen die in dit artikel zijn genoemd, geven je een goed inzicht welk boekhoudprogramma voor jouw bedrijf de best passende keuze is.

  Wil je een reactie geven op dit blog?
  Dat kan natuurlijk!

  Geef een antwoord

  Machiel van Ginderen
  oprichter van Origoo

  Hallo. Al bijna 20 jaar help ik ondernemers en bedrijven bij het bedenken en doorvoeren van verbeteringen. Kijk vooral ook even op mijn persoonlijke Linkedin pagina om te zien voor welke organisaties ik zoal heb gewerkt en wat ik heb bijgedragen. Wat ik het liefste doe is ondernemers en bedrijven helpen met als doel resultaten te boeken. Daarom deel ik op dit platform mijn kennis en ervaring met jou. Ik wil op deze manier zoveel mogelijk mensen bereiken, waardoor nog meer verbeteringen gerealiseerd worden en meer succes wordt bereikt. Want daar word ik gelukkig van!!

  Machiel van Ginderen
  oprichter van Origoo
  Bio

  Hallo. Al bijna 20 jaar help ik ondernemers en bedrijven bij het bedenken en doorvoeren van verbeteringen. Kijk vooral ook even op mijn persoonlijke Linkedin pagina om te zien voor welke organisaties ik zoal heb gewerkt en wat ik heb bijgedragen. Wat ik het liefste doe is ondernemers en bedrijven helpen met als doel resultaten te boeken. Daarom deel ik op dit platform mijn kennis en ervaring met jou. Ik wil op deze manier zoveel mogelijk mensen bereiken, waardoor nog meer verbeteringen gerealiseerd worden en meer succes wordt bereikt. Want daar word ik gelukkig van!!

  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.