Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een kostprijs?

  Een kostprijs verwijst zoals de naam al aangeeft naar de kosten om een product of dienst te fabriceren en te leveren aan de klant. De kostprijs bestaat uit zowel de directe als indirecte kosten. Er zijn verschillende redenen om de kostprijs vast te stellen. Zo is de kostprijs belangrijk om de winstmarge op een product te bepalen of de verkoopprijs vast te stellen.

  Je ziet dat kostprijzen een belangrijk onderdeel van je boekhouding vormen. Helaas zijn maar weinig boekhoudpakketten in staat om de kostprijzen automatisch te berekenen zodat je deze kan gebruiken in je administratie.

  Kostprijs en kostendragers

  Om de verkoopprijs van een product te kunnen bepalen, is het handig als je de kostprijs weet. Maar als je bijvoorbeeld adviesdiensten levert en je per uur betaald krijgt, is het beter om de kostprijs van een manuur te weten. In deze twee voorbeelden worden ‘product’ en ‘manuur’ ook wel de kostendrager genoemd. Per branche of situatie kunnen de kostendragers verschillend zijn. Uiteindelijk mag je zelf bepalen welke kostendragers je gebruikt.

  Wat is de kostprijs

  Kostprijzen zijn een vitaal onderdeel van iedere goede boekhouding. Allereerst spelen ze een belangrijke rol bij de budgetbepaling van het komende jaar of kwartaal. Proactieve kostenberekening stelt ons in staat om een duidelijk idee van het toe te passen werkbudget te krijgen. Door de kostenprijzen met de winstmarges te combineren, kan de ondernemer bovendien ook een gepaste verkoopprijs voor zijn product of dienst vaststellen.

  Naast de budgetbepaling geven kostenprijzen ons ook een duidelijk idee van de brutowinst in de resultatenrekening. Een totale kostenberekening van directe en indirecte kosten (variabel en niet-variabel) in combinatie met de winstmarge op het product of de dienst stelt jou als ondernemer in staat om de brutowinst in de resultatenrekening te berekenen.

  Kostprijzen kunnen ons tot slot nog andere interessante informatie opleveren zoals het berekenen van de winst per product. Of de overweging om bepaalde productfabricatie of dienstverlening uit te besteden als de kostprijzen hierdoor lager zijn.

  Kostprijs berekenen

  Het samenstellen van de kostprijs kan op verschillende manieren. Afhankelijk van de doeleinden waarvoor de kostprijs wordt gebruikt, maar ook van de producten of diensten die de ondernemer aanbiedt, genieten bepaalde methodes de voorkeur. Enkele van de meest voorkomende manieren zijn:

  • Integrale kostenberekening
  • Kostenberekening met toeslagberekening
  • ABC-kostenberekening

  Integrale kostprijsmethode

  De integrale kostprijsmethode is de eenvoudigste manier om de kostprijzen te berekenen. Eenvoudig betekent in dit geval echter ook weinig gedetailleerd. Het principe draait bij deze methode om alle vaste kosten gelijkmatig over alle producten of diensten te verdelen. Dit is een handige methode voor startende ondernemers of ondernemers met weinig producten of diensten en beperkte kosten.

  Kostenberekening met toeslagberekening

  Bij deze methode worden de indirecte kosten als percentage bij de directe kosten geteld. Deze manier van kostenprijzen samenstellen, is een veelgebruikte methode bij ondernemers die een ruime waaier aan producten of diensten aanbieden.

  ABC-kostenberekening

  Tot slot vormt de ABC-kostenberekening (Activity Based Costing) een populaire manier om de kostenprijzen samen te stellen. Zoals de naam in het Engels al aangeeft, staan de activiteiten hier in de schijnwerpers. En wel de activiteiten die nodig zijn en geld kosten om producten of diensten te kunnen leveren. Bij deze methode gaat men niet uit van de kosten van het product maar wel van wat er nodig is om deze producten en diensten aan te bieden. De ondernemer weet na deze berekening precies welke activiteit (kosten) er gemaakt moeten worden om 1 product te kunnen afleveren.

  Om de kostprijs per kostendrager te berekenen worden de vaste kosten vaak vanuit de kostenplaatsen verdeeld naar de kostendragers op basis van verdeelsleutels. De variabele kosten worden meestal rechtstreeks op de kostendrager geboekt.

  Werken met de kostprijs in je boekhoudprogramma

  Als je in je boekhouding wilt gaan werken met kostprijzen is het wel zo handig als je boekhoudsoftware ook functionaliteit heeft die dit ondersteunt. En lang niet alle boekhoudpakketten doen dit voor je.

  Je wilt in ieder geval de mogelijkheid hebben om kostendragers in je boekhoudpakket te kunnen beheren en daarvoor de kostprijs bij te houden. Maar het wordt nog veel leuker als je boekhoudpakket je ondersteunt bij het berekenen van kostprijzen. Het is dan van belang welke methodiek wordt gebruikt om kostprijzen te berekenen. In het meest extreme geval wil je dat de software je ondersteunt bij het verdelen en/of doorbelasten van de kosten naar kostenplaatsen en kostendragers. Echter, dit laatste zal je meestal zelf in Excel moeten doen, omdat er weinig boekhoudpakketten zijn die dit goed voor je doen.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.