Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een boekhoudprogramma?

  Een boekhoudprogramma is software waarin je je boekhouding kan doen. Andere woorden voor een boekhoudprogramma zijn boekhoudpakket en boekhoudsoftware. Vroeger werd de boekhouding geheel handmatig bijgehouden. Dit betekende dat alle boekingen en journaalposten door de administrateur één voor één handmatig in papieren dagboeken en het grootboek werden opgeschreven. Ook het optellen en aftrekken van alle posten gebeurde handmatig. Tegenwoordig zijn deze taken geautomatiseerd in boekhoudsoftware.

  Voordelen van boekhoudprogramma’s

  Er zijn veel voordelen om gebruik te maken van boekhoudprogramma’s. Zo is de kans dat je fouten maakt een stuk kleiner dan dat je handmatig boekingen of berekeningen maakt. Daarnaast kost het gebruik van boekhoudsoftware een stuk minder tijd. Veel handelingen zijn namelijk geautomatiseerd. Denk hierbij aan het automatisch voorbereiden van de belastingaangifte. Of het automatisch afletteren van facturen en betalingen. Een ander voordeel is dat je in een boekhoudprogramma vaak gemakkelijk een back-up van je administraties kan maken. Zo heb je bijvoorbeeld bij brand of diefstal altijd nog ergens anders een reserve kopie van je boekhouding.

  Boekhouden in Excel

  Veel van deze voordelen van boekhoudsoftware gelden trouwens ook ten opzichte van het gebruik van Excel. Er zijn namelijk nogal wat ondernemers die de boekhouding in Excel bijhouden. En hoewel het gebruik van Excel misschien wel de goedkoopste of gemakkelijkste manier lijkt, kleven er nog behoorlijk wat nadelen aan. Met name de mate van automatisering en het voorkomen van fouten zijn belangrijke voordelen van het gebruik van boekhoudsoftware ten opzichte van Excel of andere vormen van spreadsheets.

  Oneindig veel boekhoudprogramma’s

  Er zijn in Nederland alleen al meer dan 100 verschillende boekhoudpakketten. Dit betekent dat de keuze uit al die boekhoudprogramma’s enorm is. En hoewel er zeker overeenkomsten zijn tussen de verschillende boekhoudprogramma’s zijn er zeker ook veel onderlinge verschillen. Geen gemakkelijke klus dus voor ondernemers om te kiezen voor het beste boekhoudpakket.

  Als je wilt weten op welke manier je de beste boekhoudsoftware moet kiezen, lees dan deze blog eens: “Met dit stappenplan kies jij de beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf”.

  Online boekhouden

  Veel boekhoudprogramma’s zijn tegenwoordig online. Dat betekent dat je de software niet meer lokaal op je computer installeert, maar rechtstreeks via het internet gebruikt. Je gegevens worden dan in de cloud opgeslagen en bewerkt. Lees anders eens de volgende blog als je wilt ontdekken wat de belangrijkste voordelen zijn van online boekhouden: “Online boekhouden: Wat is SaaS? En waarom zou je het willen?”.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.