Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een boekhouding?

  De boekhouding is simpel gezegd niks anders dan een financiële administratie. Iedereen die in Nederland belastingplichtig is, moet een financiële administratie of boekhouding bijhouden. Dit geldt dus zowel voor particulieren als bedrijven. Natuurlijk is de boekhouding voor bedrijven in de meeste gevallen nogal wat complexer dan die van particulieren. En de eisen die onder andere de Belastingdienst aan de boekhouding van bedrijven stelt liggen daarom ook hoger.

  Met name de Belastingdienst stelt bepaalde eisen aan het opzetten en voeren van een goede boekhouding.

  Onderdelen van de boekhouding

  De boekhouding bestaat uit verschillende onderdelen. Om te beginnen bestaat de boekhouding uit verschillende boeken. In deze boeken worden alle financiële transacties geregistreerd. Het belangrijkste boek is het grootboek. Hierin komen alle boekingen die van invloed zijn op de kosten, opbrengsten, bezittingen en schulden van de onderneming. De boeking van een mutatie of transactie wordt verwerkt in de vorm van een journaalpost. Een journaalpost beschrijft welke grootboekrekeningen in een transactie worden gedebiteerd of gecrediteerd. Als onderbouwing van een boeking wordt een boekstuk zoals bijvoorbeeld een factuur of contract toegevoegd. Er bestaan twee soorten grootboekrekeningen:

  • De grootboekrekeningen voor de winst-en-verliesrekening: deze geven een overzicht van alle kosten en opbrengsten van een onderneming in een bepaalde periode.
  • De grootboekrekeningen voor de balans: deze hebben betrekking op alle bezittingen en schulden van een onderneming op een bepaald moment.

  Naast het grootboek heb je meestal ook nog de zogenaamde dagboeken. Hierbij moet je onder andere denken aan een kasboek, een inkoopboek en een verkoopboek.

  Zelf de boekhouding doen met boekhoudsoftware

  Het voeren van een goede administratie is een vak apart. Er bestaan niet voor niks allerlei opleidingen om je te scholen in de kunst van het boekhouden. Toch is het tegenwoordig ook mogelijk om zonder boekhoudkundige opleiding zelf de administratie te doen.

  Met name kleinere ondernemers en zzp’ers kunnen de boekhouding eenvoudig zelf doen door middel van een goed boekhoudprogramma. Ook als je bijna niks van boekhouden weet, kom je met de meeste boekhoudpakketten best al een heel eind. Met wat hulp van de leverancier van het boekhoudpakket, het samenwerken met je accountant of boekhouder en het volgen van een beetje training moet het lukken. Het voordeel van zelf de boekhouding doen, is dat je veel meer gevoel en inzicht hebt in de stand van zaken op financieel gebied en je tijdig kan bijsturen.

  Als de administratie complexer wordt, loont het al snel om een gedeelte van de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Dit geldt bijvoorbeeld als je meer personeel in dienst hebt, behoorlijk wat materiële en immateriële activa op de balans hebt, of dat je te maken hebt met diverse belangen in verschillende ondernemingen.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.