Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Belastingaangifte voor ondernemers

  Ben je ondernemer? Dan krijg je met de belastingaangifte voor ondernemers te maken. Bij de belastingaangifte denken ondernemers spontaan aan de btw-aangifte, maar er is meer waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Zo heb je misschien weleens van de termen ICP-aangifte en MOSS-aangifte gehoord. Zegt dit je op het eerste gezicht niets? Geen probleem, in dit artikel leggen we je uit wat al deze aangiftes precies inhouden en waarom ze zo belangrijk voor jouw onderneming en boekhouding zijn.

  Bij de belastingaangifte voor ondernemers is het belangrijk dat je als ondernemer in je boekhouding een duidelijk overzicht bijhoudt van alle in- en verkopen die je doet. Wie een slechte administratie heeft en hierdoor een foute belastingaangifte indient, kan met hoge boetes te maken krijgen.

  Het belang van de belastingaangifte ondernemers

  Het belang van de belastingaangifte ondernemers? Wel, de Nederlandse Staat verplicht je er gewoon toe om een goede administratie bij te houden. Bij wet ben je verplicht je belastingaangiftes op tijd in te dienen. Bovendien voldoe je hiermee niet alleen aan de wettelijke verplichtingen, maar krijg je ook een duidelijk beeld van je bedrijfsvoering en de daarbij horende inkomsten, kosten, winsten en dus ook belastingen.

  Alvast een tip: Wil je de verschillende soorten aangiften vlekkeloos laten verlopen dan is het cruciaal dat je netjes bijhoudt welke omzet en inkomsten er precies in je bedrijf binnenkomen, en welke kosten er gemaakt worden. In het begin is het misschien even zoeken, maar na verloop van tijd weet je precies wat er van jou als ondernemer met betrekking tot belastingen wordt verwacht. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn en van alle fiscale voordelen genieten, dan is een boekhouder vaak onontbeerlijk.

  Btw aangifte ondernemers

  De btw-aangifte zal bij vele ondernemers bekend in de oren klinken. Deze vorm van belastingaangifte vormt dan ook het leeuwendeel van de belastingaangifte die je als ondernemer moet indienen. Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’ en is een verwijzing naar de belasting die je dient te betalen aan de Belastingdienst over je gemaakte omzet. De btw-aangifte wordt daarom ook wel omzetbelasting genoemd.

  De meeste ondernemers dienen per kwartaal een btw-aangifte in tenzij:

  • de betaling of aangifte niet tijdig gebeurt zodat de Belastingdienst je een maandelijkse aangifte zal opleggen.
  • je minder dan 1883 euro per jaar aan btw betaalt zodat je ook van de kleineondernemersregeling (KOR) gebruik kan maken.
  • jouw onderneming alleen goederen of diensten levert die zijn vrijgesteld van btw. Let op! Als je deels vrijgestelde en deels niet-vrijgestelde goederen of diensten levert, moet je wel een btw-aangifte doen.

  Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) ontvang je als ondernemer normaal gezien duidelijke instructies met betrekking tot onder meer de frequentie van de btw-aangifte die voor jouw onderneming verwacht wordt en het btw-tarief dat je moet toepassen.

  Bij het indienen van de btw-aangifte is papieren administratieve rompslomp al lang verleden tijd. Veel verloopt tegenwoordig via de digitale manier. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s waarin je direct de btw-aangifte kan doen. Je hoeft dan niet eens meer in te loggen op de portal van de Belastingdienst. Wel zo gemakkelijk.

  De ICP aangifte

  Een belastingaangifte voor ondernemers is vaak meer dan alleen de btw-aangifte. Als je diensten of goederen aan klanten in andere EU-landen levert, is het immers ook verplicht om de opgaaf ICP in te dienen. ICP staat voor intracommunautaire prestaties. Naast het aangeven om welke klanten het precies gaat, dient ook het totaalbedrag van de ICP aangegeven te worden. De ICP-aangifte betreft trouwens niet alleen intracommunautaire diensten en leveringen, maar omvat ook de waarde van de eigen goederen die je naar een ander EU-land hebt gebracht.

  Twee belangrijke zaken die we jou als ondernemer met betrekking tot de ICP-aangifte nog willen meegeven zijn:

  • Lever je diensten aan een klant in het buitenland en zijn deze diensten in dit land vrijgesteld van belasting of kennen ze een btw van 0% dan hoeven deze niet in de opgaaf ICP opgenomen te worden.
  • De ICP-aangifte is eigenlijk een gedetailleerd overzicht van het bedrag dat je ook in de rubriek 3B ‘Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU’ in de btw-aangifte dient in te vullen. Zorg er dus voor dat dit bedrag op de twee plekken hetzelfde is want anders zou dat weleens vragen kunnen oproepen bij de Belastingdienst.

  De MOSS-aangifte

  Tot slot kunnen we bij het onderwerp ‘belastingaangifte voor ondernemers’ ook niet om de zogenaamde MOSS-aangifte heen. De afkorting MOSS staat voor Mini One Stop Shop-regeling. Deze is in het leven geroepen om de belastingaangifte voor leveranciers van bepaalde digitale diensten iets eenvoudiger te maken. Digitale diensten zijn namelijk belast in het land waar de klant is gevestigd of woont. Theoretisch gezien zou dat betekenen dat een ondernemer zich in ieder land waar hij deze digitale diensten aanbiedt, zou moeten registreren. Gelukkig steekt de MOSS-aangifte hier een stokje voor. Dankzij deze regeling mogen ondernemers de btw over hun digitale diensten aangeven via één EU-land. Om de term digitale diensten verder toe te lichten, zetten we ze even op een rijtje:

  • Elektronische diensten: Hieronder vallen alle diensten die via het Internet of een ander digitaal netwerk aan de man worden gebracht. Voorbeelden van dergelijke elektronische diensten zijn online magazines, online spelletjeswebsites en diensten die het online downloaden van software aanbieden.
  • Telecommunicatiediensten: Het woord zegt het al zelf; het gaat hier om diensten die informatie of geluid via transmissie verzenden. De eigenlijke transmissie kan gebeuren via radiogolven maar ook via andere transmissiekanalen zoals elektromagnetische systemen. Denk hierbij aan diensten die te maken hebben met telefonie, sms en Internet.
  • Radio- en televisiediensten: Dit betreft vooral radio- of televisieprogramma’s die onder verantwoordelijkheid van een leverancier van mediadiensten op basis van programmering aan het grote publiek worden aangeboden.

  De belastingaangifte voor ondernemers doen met boekhoudsoftware

  Er bestaan veel boekhoudprogramma’s die de ondernemer ondersteunen bij het doen van de belastingaangifte. De verschillen tussen boekhoudpakketten zijn echter groot. Let dus goed op bij het kiezen van de juiste boekhoudsoftware want voor je het weet ben je onnodig veel tijd kwijt met de belastingaangifte. Hieronder enkele voorbeelden waarin boekhoudprogramma’s je kunnen helpen bij de belastingaangifte.

  Automatisch berekenen van de btw-aangifte en ICP-aangifte

  In de meeste boekhoudpakketten wordt de btw-aangifte automatisch berekend. Dit gebeurt onder andere op basis van de ingeboekte inkoop- en verkoopfacturen. Het automatisch berekenen van de btw-aangifte bespaart tijd en voorkomt fouten.

  Hoewel veel boekhoudpakketten de btw-aangifte wel automatisch voor je kunnen berekenen, zijn er niet zoveel boekhoudpakketten die ook de ICP-aangifte automatisch voor je klaarzetten. Om nog maar over de MOSS-aangifte te zwijgen. Let hier dus goed op als je een ICP-aangifte en/of MOSS-aangifte moet doen.

  Aangifte via Digipoort

  Vervolgens moet de berekende aangifte nog wel bij de Belastingdienst terecht komen. Je wilt dan dat je boekhoudprogramma de aangifte automatisch doorzet naar de Belastingdienst. Dit is technisch mogelijk via het protocol Digipoort. Echter, veel boekhoudpakketten kunnen nog niet met dit protocol overweg. De berekende aangifte moet dan alsnog handmatig in de portal van de Belastingdienst door jou worden overgetypt. Dit is niet handig.

  Daarnaast vragen sommige leveranciers van boekhoudsoftware een significant bedrag om wél automatisch de aangifte naar de Belastingdienst te sturen. En andere boekhoudpakketten brengen voor deze service dan weer geen extra kosten in rekening. Wel iets om rekening mee te houden.

  Kleineondernemersregeling (KOR)

  Kom je nu in aanmerking voor de KOR? Ga dan goed na of je boekhoudpakket met deze regeling overweg kan. Er zijn maar een beperkt aantal boekhoudprogramma’s die de KOR ondersteunen.

  Kasstelsel

  Nog een belangrijk ding om rekening mee te houden. Het is namelijk belangrijk om te weten of je werkt op basis van het factuurstelsel of kasstelsel. De meeste ondernemers werken namelijk op basis van het factuurstelsel. Echter, als je het kasstelsel hanteert dan zijn er een beperkt aantal boekhoudprogramma’s die hiermee goed overweg kunnen. En dan vooral wat betreft de voorbereiding van de btw-aangifte.

  Btw-vrijstelling

  Hoewel over de meeste diensten en goederen btw moet worden geheven, zijn er ook bepaalde branches en bedrijfsactiviteiten waarvoor een btw-vrijstelling geldt. Branches waarin dit voorkomt zijn onder andere de gezondheidszorg en het onderwijs. In sommige gevallen is sprake van een algehele btw-vrijstelling, maar in vele gevallen geldt een gedeeltelijke btw-vrijstelling. Voor sommige producten en diensten zal dan wel btw worden geheven, en andere producten en diensten zijn vrijgesteld. Ook hiervoor geldt dat een beperkt aantal boekhoudpakketten overweg kan met deze verschillende situaties. Heb je daarom te maken met een (gedeeltelijke) btw-vrijstelling, let dan goed op welk boekhoudpakket je aanschaft.

  Btw-verlegd

  En tenslotte bestaat er ook nog zoiets als btw-verlegd factureren. Dit betekent dat de leverancier dan geen btw in rekening brengt, maar dat deze de btw verlegt naar de persoon of onderneming die goederen of diensten koopt.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.