Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een rekeningschema?

  Het rekeningschema, ook wel grootboekrekeningschema genoemd, is een lijst die bestaat uit alle grootboekrekeningen. Deze rekeningen behoren toe aan de balans of de winst- en verliesrekening. Binnen het rekeningschema vindt dan weer een verdere verdeling plaats naar verschillende rubrieken van de grootboekrekeningen.

  Hoewel veel bedrijven wel dezelfde rubrieken binnen een grootboekrekeningschema aanhouden, wijken de rekeningen binnen deze rubrieken die bedrijven gebruiken vaak behoorlijk af.

  Grootboekrekeningschema rubrieken

  De rubriekindeling binnen het rekeningschema is vrijwel altijd gelijk en ziet er zo uit:

  Rubrieken – Balansrekeningen

  • 0. Vaste activa, eigen vermogen, voorzieningen en langlopende schulden
  • 1. Financiële rekeningen: liquide middelen, kortlopende vorderingen en schulden, belastingen en premies
  • 2. Tussenrekeningen
  • 3. Rekeningen van voorraden grondstoffen

  Rubrieken – Resultatenrekeningen

  • 4. Kostenrekeningen
  • 5. Rekeningen voor verdeling indirecte kosten
  • 6. Fabricagerekeningen
  • 7. Voorraadrekeningen: Inkoopwaarde van de omzet, inkopen, werk door derden
  • 8. Omzetrekeningen
  • 9. Rekeningen voor algemene resultaten (of overige resultaten)

  De cijfers van de rubrieken zie je terugkomen in het eerste cijfer dat wordt gebruikt voor een grootboekrekeningnummer dat bij de betreffende rubriek hoort.

  Rekeningschema boekhouden per bedrijf

  Vooral kleinere bedrijven gebruiken relatief weinig grootboekrekeningen ten opzichte van grotere bedrijven. Het is zelfs zo, dat bepaalde ondernemingen niet alle rubrieken gebruiken. Zo zal een zzp’er die interim werkzaamheden verricht waarschijnlijk geen gebruik maken van de rubriek 6 – Fabricagerekeningen.

  Verder geldt dat er nogal wat onderscheid is in de rekeningen die gebruikt worden door ondernemingen binnen verschillende branches. Een handelsbedrijf doet namelijk andere boekingen dan een productiebedrijf. Ook hebben verschillende bedrijven toch weer net een andere informatiebehoefte. Dit kan bijvoorbeeld komen door een andere manier van aansturing van het bedrijf. Als je meerdere afdelingen hebt, leidt dat meestal tot extra boekingen ten opzichte van een bedrijf dat maar uit één entiteit bestaat. Kortom, hoe complexer de organisatie hoe meer behoefte er zal zijn aan een passend bedrijfsspecifiek rekeningschema.

  Referentie GrootboekSchema (RGS)

  Ieder bedrijf creëert vaak zijn eigen specifieke rekeningschema. Hoewel het natuurlijk heel goed is dat een perfect passend rekeningschema is opgezet, heeft het ook nadelen. Zo is het uitwisselen van financiële gegevens tussen bedrijven en overheidsinstellingen met afwijkende rekeningschema’s een stuk lastiger. Om deze reden is een initiatief gestart genaamd Referentie Grootboekrekeningschema. RGS is een grootboekrekeningschema dat gebaseerd is op een gestandaardiseerde codering van financiële gegevens. Daarmee wordt het uitwisselen van financiele gegevens tussen bedrijven en overheidsinstellingen onderling een stuk makkelijker. Een ander voordeel is dat de cijfers van de bedrijven die conform het RGS aanleveren, veel gemakkelijker geïnterpreteerd en met elkaar vergeleken kunnen worden.

  Om te zorgen dat bedrijven toch gebruik kunnen blijven maken van hun eigen rekeningschema, maar ook voldoen aan het RGS zijn er boekhoudpakketten die deze twee rekeningschema’s automatisch aan elkaar koppelen via een referentiecode. Zo wordt optimaal geprofiteerd van de voordelen van het gebruik van een individueel rekeningschema en het RGS.

  Een rekeningschema inrichten in je boekhoudpakket

  In elk boekhoudpakket heb je wel een rekeningschema beschikbaar. Er zitten alleen grote verschillen tussen boekhoudprogramma’s voor wat betreft de mogelijkheden rondom het inrichten van een grootboekrekeningschema.

  Zo is er boekhoudsoftware waarin standaard een uitgebreid rekeningschema is ingericht, waardoor je zelf minder kwijt tijd bent om dit te doen. En kan je in het ene pakket je hele grootboekrekeningschema tot in detail zelf aanpassen en inrichten, terwijl je in het andere pakket daartoe nauwelijks mogelijkheden hebt.

  Kortom, je moet van te voren wel goed weten welke eisen je stelt aan je grootboekrekeningschema en zorgen dat je het juiste boekhoudprogramma kiest dat hiermee overweg kan.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.