Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een boekjaar?

  Een boekjaar is de periode waarover het financieel verslag en de jaarrekening van de onderneming worden gemaakt. Over deze periode moet bijvoorbeeld ook de jaaropgaaf en de aangifte van de vennootschapsbelasting aan de Belastingdienst worden gedaan.

  Een boekjaar beslaat meestal een periode van 12 maanden. Maar zoals met de meeste boekhoudbegrippen zijn er ook nu weer verschillende smaken te onderscheiden. Zo kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met een gebroken boekjaar of een verlengd boekjaar. Deze begrippen lichten we hieronder kort toe.

  Boekjaar periode

  Het boekjaar duurt meestal net als een kalenderjaar 12 maanden. De meeste bedrijven zullen deze periode laten starten op 1 januari en eindigen op 31 december. Echter, in sommige gevallen kan het voorkomen dat een bedrijf kiest voor een andere periode. In dat geval spreken we over een gebroken boekjaar. Zo mag deze periode korter of langer zijn dan 12 maanden, met een maximum van 24 maanden min 1 dag.

  Gebroken boekjaar

  Een gebroken boekjaar is niet gelijk aan een kalenderjaar. Een boekjaar kan bijvoorbeeld beginnen op 1 april en twaalf maanden later eindigen op 31 maart. Deze situatie komt meestal voor als er sprake is van seizoenshandel zoals bijvoorbeeld in de landbouw. Op deze manier loopt de boekhouding gelijk aan de bedrijfsvoering en verschillende cycli. Zo kunnen kosten, opbrengsten en afschrijven per seizoen beter worden toegekend. Andere branches waar dit vaker voorkomt zijn onderwijsinstellingen (in verband met schooljaren), maar ook accountancykantoren.

  Verlengd boekjaar

  Naast het gebroken boekjaar krijgen ondernemers soms ook te maken met een verlengd boekjaar. Stel je start je onderneming op 1 oktober en je wilt het boekjaar gelijk laten lopen aan een kalenderjaar. Je mag er dan voor kiezen om van het eerste jaar een verlengd boekjaar te maken. Het voordeel hiervan is dat je de aangiften en financieel verslag over de periode 1 oktober tot en met 31 december van het jaar van oprichting bij het nieuwe kalenderjaar mag doen. Dit bespaart je dan in ieder geval een extra aangifte en het opstellen van een financieel verslag.

  Boekjaren in het boekhoudpakket

  Alle boekhoudpakketten ondersteunen eigenlijk wel dat een boekjaar standaard is ingericht met 12 boekingsperioden en gelijk is aan een kalenderjaar. We hebben echter net gezien dat in verschillende situaties ook afwijkende boekjaren nodig zijn. En juist voor deze afwijkende situaties zijn niet alle boekhoudprogramma’s geschikt. Zo hebben niet alle boekhoudpakketten de mogelijkheid om verlengde of gebroken boekjaren te hanteren. En er zijn maar weinig boekhoudprogramma’s beschikbaar die de mogelijkheid bieden om over meer of minder dan 12 perioden te rapporteren.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.